Korte keten in al zijn vormen

Untitled design (3)

Lokeren, 24 maart – Geladen met een promobox, een banner en een koelbox hapjes, rijdt ik de Bosparkwijk binnen. In de verte zie ik mensen al druk in de weer met kraampjes opzetten. Straks vind hier de eerste Boerenmarkt plaats met allemaal lokale telers. Voedselteam De Ruiter is ook uitgenodigd om deel te nemen. En daarvoor ben ik hier.

Ik vraag aan enkele druk in de weer zijnde mannen waar ik mijn spullen mag zetten. Ze verwijzen mij door naar Sylvia, die in een partytent wat verderop staat. Sylvia is degene die ons heeft uitgenodigd. Daarvoor had ze contact opgenomen met Stefaan, een van onze kernleden en ook bezieler van de Alderande soepkar die in Lokeren rondrijdt.

“Jullie staan hier in de partytent, samen met de soepkar,” zegt Sylvia. “Ik vond dat wel passend omdat Stefaan de twee verbindt.” “Tof,” zeg ik, en ik spreid alvast het kleurige tafellaken uit dat in mijn promobox zit. Het is een reuze foto met allemaal verse groentjes.

Daarna probeer ik de voedselteam banner recht te zetten. Maar dat lukt niet zo goed. Er is wat wind en die blaast het ding telkens omver. Een behulpzame man brengt een viertal stoeptegels. Die houden alvast de voet van de banner op zijn plaats. We hangen hem bovenaan nog eens vast met een touw aan de partytent.

Untitled design (1)
Rechts onze banner – stevig vast gemaakt

Dan komt Stefaan aangereden met de soepkar. Die bevat 2 grote potten met tomatensoep. Stefaan heeft ook een gasstelletje bij, zodat de soep straks kan worden opgewarmd.

Ik begin de foldertjes die ik bij heb op de tafel uit te stallen. Vandaag kondigen we ook de startavond aan van het nieuwe Voedselteam in het centrum van Lokeren. Die is op maandag 27 mei in het Vagevuur. Maar ook voor het huidige team op De Ruiter willen we reclame maken, dus ook daarvan heb ik een stapel foldertjes.

Elke week kunnen de Voedselteam leden verse groenten en fruit, maar ook vlees, vis, brood, pasta, vleesvervangers, etc bestellen via de Voedselteam webwinkel. Die worden de vrijdag daarop geleverd in het depot op De Ruiter.

De boeren en producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en de klanten krijgen gezonde topkwaliteit in ruil. De meeste voedselteam leveranciers werken immers bio of zo goed als bio. In elk geval dragen we ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Met succes, want het De Ruiter team draait al heel vlot om iets minder dan een jaar geleden begonnen te zijn.

Ondertussen is mijn collega Voedselteam kernlid Cin aangekomen. Ze helpt mij met proevertjes uitstallen en toastjes smeren. Hopelijk overtuigen de schapenyoghurt en kaas van de Schapenmelkerij, de ricotta van Berloumi en de rode bietenchutney van Zoetebredero mensen om aan te sluiten bij een van de twee teams. Er zijn ook lekkere koekjes van bakkerij Copain in Gent.

Soep en brood

De markt is begonnen. Direct staan er heel wat mensen in de rij bij de soepkar voor een warme kom lekkers. Het is dan wel een heel zonnige dag, de frisse wind zorgt ervoor dat het toch koud aanvoelt. Wij profiteren mee van de aandacht voor de soep en geven de wachtende mensen wat uitleg. Enkelen laten alvast hun e-mailadres na om op de hoogte te worden gehouden.

De soep gaat er goed vandoor. Tegen iets na twaalven is alles al uitverkocht. Wie had gedacht dat het zo’n succes zou zijn. De soepkar van Alderande is ondertussen goed bekend in Lokeren. Elke week doet ze haar ronde door de Lokerse straten om de mensen hun bestelling te brengen. De soep wordt gemaakt met lokale groeten door mensen met een beperking. Zij zijn het ook die de soep rond brengen.

Ook waar ik werk, kennen ze Alderande. Elke donderdagmiddag leveren zij de soep en die kent daar ook veel succes.

Soep in de kantine

Een aantal mensen komen nog langs om naar soep te vragen, maar we moeten hen teleurstellen. Ik biedt hen een toastje en een foldertje aan van het Voedselteam. Hopelijk mogen we veel mensen verwelkomen op onze startavond.

Nathalie van de verpakkingsvrije winkel in Lokeren, For Body and Soul, komt even langs. Ze is blij dat ze toch heeft beslist om deel te nemen, want ook haar standje krijgt veel bezoekers. Omdat niet iedereen voorzien is van potjes om haar waren in mee te nemen, heeft ze ook wat katoenen en papieren zakjes mee.

Haar winkeltje kende een moeizame start, ietwat verscholen achterin de Kerkstraat. Maar ondertussen heeft de mond-op-mond reclame zijn werk gedaan en komen heel wat milieubewuste consumenten bij haar langs om hun voorraad verpakkingsvrije voeding in te slaan. De winkel mag dan klein zijn, het aanbod is groot.

Afvalarm

Even later komt ook Peter van geitenboerderij ’t Eikenhof langs. Ook voor hem is de markt een succes. Hij levert aan ons voedselteam en had beloofd ons nog wat hapjes te bezorgen, maar helaas is het er door de drukte niet van gekomen. Hij is zelfs bijna uitverkocht. Het verbaast me niets: ik ken zijn kaasjes en bestel ze zelf regelmatig. Om duimen en vingers bij af te likken.

Eikenhof

Na de middag komt een ander kernlid, Sofie, Cin aflossen aan ons kraampje. Ik profiteer ervan om eens langs te gaan bij de andere kraampjes en wat beelden te schieten. Het is al 15u ondertussen en sommige standjes zijn zo goed als uitverkocht.

De asperge machine van het Groenselof krijgt nog veel bekijks. De witte asperges gaan erin en komen er geschild en gewassen weer uit. Veel mensen staan aan te schuiven om ze mee te nemen. Gelukkig heeft het Groenselof een grote voorraad.

Groenselof

Ik sla ook een praatje met een verkoper van diepvriesmaaltijden. Sinds kort hebben ze ook een vegan aanbod. Alle vegan “kaaskroketten” zijn al de deur uit. Het mag dan nog een niche zijn, de verkoper merkt een groeiende vraag. De toenemende klimaatbewustheid speelt zeker een rol. We worden onderbroken, want er komen alweer klanten vragen naar kaaskroketten.

Vegan kroket

Als ik terugkeer, loop ik ook nog even langs de biertent. Hier is het lokale bier De Zilveren Haas te koop. Aan de toeloop te zien is het een lekker gerstenat. Helaas voor hen ben ik geen bierdrinker.

Bier

Sofie is nog druk reclame aan het maken voor ons Voedselteam als ik terug kom. Ze legt net uit dat de leveranciers uit heel Oost-Vlaanderen komen en dus niet alleen uit Lokeren. Ook hebben we per product meestal maar een aanbieder. Op deze markt staan dus leveranciers van ons, maar ook mensen die geen leverancier zijn. Hoe dan ook, staan we hier allemaal met hetzelfde doel: de korte keten promoten.

De markt loopt op zijn einde. Maar toch komen er nog voortdurend mensen een praatje slaan. Zo is er een vrouw die vertelt hoe ze met krijt cirkeltjes trekt rond sigarettenpeuken met een pijltje naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Zo wil ze deze vorm van sluikstorten aanklagen. Ze vind het goed dat ook het Sint-Lodewijkscollega op 15 maart een gelijkaardige actie opzette. Ook de klimaatmars toen, vond ze geweldig.

Door de voedselketen kort te houden, draagt iedereen bij aan een beter klimaat. Wil je graag meer weten over de korte keten in Lokeren, dan raden we ook deze links aan:

Voedselteams

Thuisverkoop in Lokeren

Meer verslagen over de Boerenmarkt vind je hier terug:

Lokeren leeft maakte een fotoreportage

En HLN schreef een artikel

Kan je geen genoeg krijgen van eerlijke producten van dichtbij? Hieronder een agenda van komende evenementen:

4 mei tot 12 mei: Week van de korte keten

5 mei: Boerenmarkt bij Alpaca Lokeren

11 mei: Opendeurdag bij Bioboerderij Het Uilenbos in Moerbeke

27 mei: Startavond Voedselteam Lokeren in het Vagevuur

VT Korte Keten 01

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s